Dezynfekcja
Na czym polega dezynfekcja?
Dezynfekcja nazywana inaczej odkażaniem to zabiegi, których celem jest zlikwidowanie szkodliwych drobnoustrojów na powierzchniach i przedmiotach użytkowych. Do jej przeprowadzenia używa się różnych środków dezynfekujących zależnie od rodzaju mikroorganizmów, które chcemy wyeliminować wirusy, bakterie, grzyby itp.).
Metody dezynfekcji
Metody dezynfekcji różnią się najczęściej sposobem nanoszenia środków dezynfekujących. Zależnie od właściwości i warunków panujących na dezynfekowanej powierzchni może to być polewanie, oprysk drobnokroplisty, zanurzanie (w przypadku przedmiotów), zamgławianie (na zimno i gorąco), posypywanie, zadymianie. Oprócz środków chemicznych dezynfekcja obejmuje też zabiegi z użyciem pary wodnej pod różnym ciśnieniem oraz promieniowania ultrafioletowego.
Przy doborze metody dezynfekcji bierze się pod uwagę wiele czynników, po to by zapewnić jej maksymalną skuteczność. Najważniejsze jest rozpoznanie jakimi drobnoustrojami skażona jest dana powierzchnia, by dobrać środki zabójcze właśnie dla nich. Istotne jest również odpowiednie stężenie chemikaliów tak by usunęły również formy przetrwalnikowe mikroorganizmów. Wielkość dezynfekowanej powierzchni determinuje ilość zastosowanego środka a warunki tam panujące sposób jego nanoszenia.
Dezynfekcja i najczęstsze typy szkodliwych drobnoustrojów
Bakterie
Salmonella – bakterie z tego rodzaju powodują ciężkie w swoim przebiegu zatrucia pokarmowe zarówno u ludzi jak i zwierząt. Do rozwoju potrzebują ciepła wilgotności oraz obecności białka. Do zakażenia dochodzi przez spożycie żywności zanieczyszczonej odchodami chorych zwierząt, albo produktów pochodzących od nich.
Gronkowiec złocisty – bakterie wytwarzające groźne toksyny. Powodują wiele zatruć i zakażeń. Dużo bardziej trwałe są toksyny niż same bakterie.
Pałeczka okrężnicy („bakteria koli”) - bakterie obecne w jelicie człowieka i tam zupełnie nieszkodliwe. Gdy jednak dostaną się do innych układów wywołują wiele chorób. Najczęściej są to zakażenia w tym sepsa, zapalenie otrzewnej itp.
Laseczka jadu kiełbasianego – bakteria ta wytwarza jedną z najbardziej groźnych występ[ujących w naturze toksyn.
Grzyby domowe i pleśniowe
Jest wiele odmian grzybów spotykanych w domach i pomieszczeniach. Większość z nich wytwarza mykotoksyny i aflatoksyny, które są szkodliwe zarówno dla ludzi jak i zwierząt. Mogą one wywoływać różne choroby oraz alergie. Najczęściej atakują układ oddechowy. Dlatego też bardzo niebezpieczne jest mieszkanie w budynku, w którym obecne są grzyby.
|