Dezynsekcja
Na czym polega dezynsekcja?
Dezynsekcja to niszczenie wszelkich szkodliwych owadów za pomocą środków chemicznych, mechanicznych oraz biologicznych. Chodzi tu zarówno o owady uciążliwe dla codziennego funkcjonowania człowieka jak osy, komary, muchy oraz o szkodniki niszczące różnorakie produkty występujące zarówno w gospodarstwach domowych jak i w magazynach. Dezynsekcję przeprowadza się zarówno w pomieszczeniach jak i na otwartych przestrzeniach.
Dezynsekcja - metody dezynsekcji
Najczęściej stosowaną grupą są metody chemiczne, które polegają na używaniu środków owadobójczych zwanych też insektycydami. Jako, że gatunków szkodników owadzich jest dużo więcej niż gryzoni ważny jest właściwy dobór środków chemicznych. Ze względu na sposób działania można insektycydy podzielić na kontaktowe – wystarczy, że będą miały kontakt z ciałem owada, wówczas paraliżują jego układ nerwowy i powodują śmierć, pokarmowe, których działanie ujawnia się po zjedzeniu przez szkodnika oraz oddechowe. Przy wyborze trucizny należy również kierować się bezpieczeństwem ludzi i zwierząt – inne substancje wybierze się przy dezynsekcji pomieszczeń, w których przechowuje żywność lub są one miejscem przebywania ludzi a inne np. W mało uczęszczanych magazynach.
Kolejną grupą są fizyczne metody dezynsekcji, które sprowadzają się do różnego rodzaju przedmiotów i urządzeń, które wabią owady po to by później uniemożliwić im się wydostanie z pułapki. Najpopularniejsze w tym względzie są lepy oraz lampy owadobójcze.
Dezynsekcja - najczęściej spotykane szkodniki owadzie
Karaluchy – są owadami wszystkożernymi o długości ciała do 30 mm i kolorze ciemnobrązowym. Nie potrafią chodzić po ścianach, świetnie natomiast radzą sobie na wszelkich poziomych powierzchniach. Głównym zagrożeniem z ich strony jest niszczenie produktów spożywczych oraz roznoszenie rożnych chorób i pasożytów.
Prusaki – to również owady wszystkożerne o długości 10-16 mm i barwie żółtobrązowej. Potrafią przemieszczać się zarówno na powierzchniach poziomych jak i pionowych żółtobrązowe. Ich główna aktywność przypada na noc. Zanieczyszczają żywność, są nosicielami wielu szkodliwych drobnoustrojów. Niekiedy są przyczyną alergii.
Pluskwy – są owadami koloru ciemnobrązowego o długości 4-6 mm. Tak jak prusaki preferują nocną aktywność. Atakują ludzi i zwierzęta, których krwią się żywią. W czasie konsumpcji na skórze żywiciela pozostawiają wydzielinę, która podrażnia ją wywołuje uczucie pieczenia i powstawanie pęcherzy.
Wołki zbożowe - to chrząszcze o długości do 5 mm koloru czarnego z niewielkimi punkcikami na ciele. Ich nazwa pochodzi stąd, że odżywia się ziarnami różnych zbóż, dlatego też można je spotkać najczęściej tam gdzie się je magazynuje. Uszkodzenia, które wywołuje w zbożu sprawiają, że nie można go już używać w celach spożywczych.
Rybiki cukrowe – są owadami barwy srebrzystej, długości 8-10 mm. Prowadzą nocną aktywność i są wszystkożerne. Ich układ pokarmowy jest w stanie strawić nawet celulozę. Lubi przebywać w domach, mieszkaniach, piekarniach.
Mkliki mączne - to motyle aktywne nocą długości ok. 14 mm i rozpiętości skrzydełek do 25 mm. W tej postaci nie wyrządzają szkód za to ich gąsienice owszem. Żywią się one ziarnem, które dodatkowo zanieczyszczają wytwarzanymi przez siebie lepkimi nićmi, które bardzo trudno usunąć.
Oprócz tego nie należy zapominać o wyjątkowo uciążliwych i powszechnie rozpoznawalnych insektach takich jak: pchły, komary, osy, muchy, mrówki – ich również oczywiście obejmują zabiegi dezynsekcji.
|