DDD a system HACCP
Usługa w ramach zastosowania procedur i instrukcji systemu HACCP polega na zidentyfikowaniu i oszacowaniu ryzyka zagrażającego bezpieczeństwu żywności, zapewniając tym samym - wymagany przepisami - właściwy poziom czystości i higieniczności towarów przeznaczonych dla końcowego odbiorcy (konsumenta).
System HACCP opiera się na określeniu i stałym monitoringu zagrożeń, których prawdopodobieństwo pojawienia się rośnie wraz z trwaniem procesu produkcji, składowania, czy dystrybucji żywności.
Celem każdej jednostki produkcyjnej jest dostarczenie do finalnego odbiorcy towaru pełnowartościowego i bezpiecznego w użytkowaniu. System HACCP umożliwia rozpoznanie potencjalnych zagrożeń dla produkowanej żywności, wskazuje i ustala metody i środki ich kontroli, wskazuje konieczność zastosowania w konkretnych obszarach szczególnych środków ostrożności a także ustala zasady nadzoru i kontroli.
Podstawowymi korzyściami osiąganymi dzięki zastosowaniu systemu HACCP są:
- Zwiększenie bezpieczeństwa produktów
- Wzrost zaufania klientów wobec firmy,
- Wzrost jakości produktu,
- Poprawa wizerunku firmy,
- Możliwość szybkiej i efektywnej lokalizacji niebezpieczeństwa dla wytwarzanego produktu,
- Efektywna kontrola jakości produktu,
- Wzrost poczucia samokontroli u pracowników.
|